Theorie

Het theorie-examen

Het theorie-examen duurt ongeveer 45 minuten. Je moet een kwartier van tevoren op het CBR aanwezig zijn. Het examen gaat als volgt in zijn werk:

Eerst krijg je uitleg van een CBR-medewerker. Daarna begint je examen. Je krijgt 50 vragen: meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en invulvragen. Op een grote beeldscherm worden verkeerssituaties vertoont en vragen die daarop betrekking hebben, gezien door jou als motorrijder.

Het theorie-examen toetst je kennis van de verkeersregels, je verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek. Als je meer 44 of meer vragen goed hebt beantwoord, ben je geslaagd voor het examen en ontvang je je theoriecertificaat dat 1,5 jaar geldig is.

Het Theorie-examen aanvragen

Je hebt een DigiD nodig om een theorie-examen te reserveren. Een DigiD aanvragen is makkelijk en gratis, maar kan vijf dagen duren. Hou daar rekening mee. Ga naar Mijn CBR en log in met je DigiD.
Kies ‘Theorie-examen reserveren’. Volg de instructies op het scherm.
Bepaal voor welk voertuig je examen wilt doen, in welke taal, waar en wanneer.
Zodra je alle gegevens hebt ingevuld, betaal je de kosten voor het examen direct online via iDEAL.
Daarna ontvang je via e-mail de bevestiging van je aanvraag.

TIPS

Tip:

Zet meteen je examendatum in je agenda en een herinnering in je telefoon. Zo vergeet je je theorie-examen niet!

Tip:

Op ‘Mijn CBR’ kun je zien welke reservering je hebt gemaakt.

Een individueel theorie-examen vraag je aan via je rijschool.

LET OP! Om theorie-examen te mogen doen, heb je een geldig identiteitsbewijs nodig. Controleer of je dit hebt vóórdat je het theorie-examen aanvraagt.