Je motorrijbewijs, wat moet je daarvoor doen?

Veiligheid en kwaliteit staat bij onze lessen voorop. Om veilig te kunnen starten met motorrijden op de weg vinden wij een zekere mate van verkeersinzicht noodzakelijk. Daarom nemen wij alleen leerlingen aan die in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B (auto)!

Het motorexamen bestaat uit een theorie-examen en twee praktijkexamens: Voertuigbeheersing (AVB) en Verkeersdeelneming (AVD).

1) Het theorie-examen

Je motorrijbewijs moet je een theorie-examen afleggen én hiervoor slagen. Je krijgt dan je theorie-certificaat voor de motor. Voor het volgen van de rijlessen heb je dit nog niet nodig. Wel moet je voor in het bezit zijn van dit theorie-certificaat als je het praktijkexamen (AVD) gaat afleggen

Val je in de leeftijdscategorie van 21 tot en met 23 jaar en wil je gaan lessen op een zware motor (A code 80) dan moet je eerst geslaagd zijn voor het theorie-examen voor de motor. Pas dan kun je beginnen met het volgen van de praktijklessen voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelname (AVD).

Als je in het bezit bent van een geldig rijbewijs voor de auto (categorie B) en je bent 24 jaar of ouder, dan mag je alvast beginnen met de praktijklessen voertuigbeheersing (AVB). Als je voor dit AVB examen bent geslaagd dan moet je, voordat je kunt beginnen met de verkeersdeelname (AVD), geslaagd zijn voor het theorie-examen motor.

Het theoriecertificaat van de categorie A is 1,5 jaar geldig. Je dient dus binnen 1,5 jaar na het halen van je theorie-examen ook te slagen voor het AVD-praktijkexamen.
Meer informatie over theorielessen en het theorie-examen? Klik hier.

2) Praktijkexamen AVB Voertuigbeheersing

Het examen AVB voertuigbeheersing is een kort examen dat bestaat uit twaalf oefeningen. Deze oefeningen (bijzondere verrichtingen) doe je op een terrein. Natuurlijk word je hierin getraind tijdens je rijlessen. 

Je leert door deze oefeningen je motor goed te bedienen, je stuurgedrag te kunnen controleren en je balans op de motor te bewaren terwijl je rijdt. Daarnaast word je geleerd hoe en wanneer deze bijzondere verrichtingen van pas komen als je straks de weg op gaat.
Kijk hier welke oefeningen je moet beheersen om te slagen voor je praktijkexamen AVB Voertuigbeheersing (Link naar landingspagina AVB Voertuigbeheersing. Als je geslaagd bent voor het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB) dan is dit één jaar geldig.

Als je je hebt ingeschreven voor een starterspakket bij Motorrijschool Quispel, ontvang je bij Quispel Motoren maar liefst

20% KORTING op je motorkleding!!

3) Praktijkexamen AVD Verkeersdeelneming

Het examen AVD Verkeersdeelneming duurt ongeveer 55 minuten. Voordat je de weg op gaat, wordt je zicht getest en wordt gekeken of je een aantal voorbereidende en controlehandelingen beheerst zoals lampen, benzine- en oliepeil van je motor en het kennen van de iconen op je dashboard.

Daarna ga je de weg op en wordt er gelet op je kijkgedrag, de plaats die je aanneemt op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers, bijvoorbeeld door voldoende voorrang te verlenen, maar ook of je risico’s herkent en hier voldoende op anticipeert. Daarnaast moet je laten zien dat je ook in het verkeer je motor voldoende beheerst.

Motorkleding tijdens het examen

Tijdens het examen moet je voldoen aan de kledingvoorschriften van het CBR. Je kunt gebruik maken van de motorkleding en helm die Motorrijsschool Quispel gratis in bruikleen geeft tijdens de lessen en het examen, maar natuurlijk mag je ook je eigen motorkleding aandoen als deze voldoet aan de voorschriften. Je bent wel verplicht om zelf hoge schoenen die de enkels bedekken of motorrijlaarzen te dragen. Hier moet je zelf voor zorgen. Daarnaast is het gebruik van een helmmutsje is om hygiënische redenen verplicht. Dit helmmutsje krijg je van ons. Je mag dit mutsje mee naar huis nemen als je het elke les weer meebrengt.

Meer weten over de vereiste kleding tijdens de lessen en het examen? Klik hier naar pagina kledingeisen.