De motorrijbewijzen

Motorrijschool Quispel biedt lespakketten aan voor de categorie A en voor A met Code 80. Om deel te kunnen nemen aan onze rijlessen, dien je in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs B (Auto)

A rijbewijs (voor de zware motor)

Het A-rijbewijs (voor de zware motor) kun je rechtstreeks halen als je 24 jaar of ouder bent. Met een A-rijbewijs mag je rijden op alle motoren zonder beperking. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs..

A rijbewijs met Code 80 (je bent nog geen 24 jaar)

Theorie-examen
Vanaf je 17e. Let op. De uitslag van je theorie-examen is 1,5 jaar geldig.

Rijles volgen

De minimum leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is 21 jaar. Voordat je kunt beginnen met lessen moet je geslaagd zijn voor je motortheorie-examen. Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je mogelijk code 80 op je rijbewijs. Dit hangt ervan af of je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs en hoe lang je dat al hebt. Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).

Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit.

Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent.

Om rijles te volgen moet je dus geslaagd zijn voor je motortheorie-examen.

Praktijkexamen:
Voertuigbeheersing (AVB): Vanaf je 21ste. Je moet in het bezit zijn van je motor theorie-examen om examen AVB te mogen doen.

Verkeersdeelname (AVD): Vanaf je 21ste en je moet je motor theorie-examen hebben gehaald en je examen voertuigbeheersing.