De motorrijbewijzen

Motorrijschool Quispel biedt lespakketten aan voor de categorie A en voor A met Code 80. Om deel te kunnen nemen aan onze rijlessen, dien je in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs B (Auto)

A rijbewijs (voor de zware motor)

Het A-rijbewijs (voor de zware motor) kun je rechtstreeks halen als je 24 jaar of ouder bent. Met een A-rijbewijs mag je rijden op alle motoren zonder beperking. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs..

A rijbewijs met Code 80 (je bent nog geen 24 jaar)

Als je 21 bent, mag je al het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Je mag daarvoor rijlessen bij Motorrijschool Quispel volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen en je je autorijbewijs hebt. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.  Als je deze examens haalt vóór je 24e dan krijg je op je rijbewijs een code: Code 80. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Deze vervalt na 2 jaar na het behalen van je A rijbewijs of als je eerder 24 wordt. Vanaf dat moment mag je een zware motor rijden. Opnieuw examen doen is niet nodig. Wel moet je bij je gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen.

Met en a-rijbewijs met code 80 mag je rijden op

  • Motor van de categorie A1
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
  • Motor van de categorie A2
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)